meb_iys_dosyalar/42/01/973661/dosyalar/2023_01/09120906_NAMAZI-BILINCALTINDA-KILMAK-1.pdf
NAMAZLARIMIZI BİLİNÇALTINDA KILABİLMEK
Zihnimizin %10'luk kısmını bilinç oluşturuyor ise %90'lık kısmını bilinçaltının oluşturduğundan bahsediliyor kitapta. Ve devamında attığımız adımdan gördüğümüz rüyaya tabiri caizse zerreden küreye her şeyin bilinçaltıyla ilgili olduğu vurgulanıyor. Peki, bizim bilinçaltımızda ne ola ki bize hayatımızın temel taşı namazı unutturacak kadar meşgul. Bilinçaltımız ne söylersek söyleyelim kabul edip, sormadan sorgulamadan sindirirken niçin onun iplerini elimizde tutamıyoruz. Farkına bile varmadan bilinçaltımıza neler neler aşılıyoruz kim bilir...
Bilinçaltımızın hâkimiyeti ellerimizde iken ona yön vermeyi çoğu zaman ihmal ediyoruz. Bilincimiz doğru ve yanlışın geçerliliğine nasıl inanıyorsa bilinçaltımız da onu o şekilde kayıt altına alıyor. İnsanoğlunun algısı, bakış açısı, bilinçaltını olumlu ya da olumsuz etkilemekte ise çoğu zaman yeterli oluyor. Bilinçaltı hayatımızda oldukça büyük bir yere sahipken ve zihnimizdeki düşüncelerden besleniyor iken, zihnimizde barındırdığımız olumsuz düşüncelerden kurtulmak, hayat yolculuğunda atmamız gereken ilk adımlardan biri olmalıdır. Ve yine kitapta da birçok kez vurgulandığı üzere hakkıyla zihindeki olumsuz düşüncelerden, her türlü iş ve önyargıdan kurtulunabilinir ise, bilinçaltı özünde olumlu ve iyilik halini açığa çıkaracak, dünya hayatında birçok güzelliği beraberinde sürekleyecektir. Sözün özü kitabın bir başlığında saklı.'bilinçaltımıza ne ekersek onu biçeriz' .
Yaşadığımız gün, aldığımız nefesler adedince Allaha hamdettiğimiz Müslüman aileden gelişimiz de bilinçaltıyla ilgili hikmetler barındırıyor. Kitapta bahsedildiğine göre; bilinçaltımızın gözbebeği olmasını istediğimiz bir eylem olan namazın temelleri doğar doğmaz kulağımıza okunan ezanla atılıyor. Dünya hayatında bize biçilen ömrü tamamladığımızda. Tüm sevdiklerimizi geride bırakıp, yalnızca salih amellerimizin bize azık olduğu bu yolculukta yine nebinin sünneti vesilesi ile namazla uğurlanıyoruz.
Efendimiz (sav) namazla gelip, namazla gitmemizi istiyor demek ki bu dünyadan. Bize biçilmiş olan ömür sermayesinin namazla anlamlandırılmasını istiyor Allah-u Teâlâ CC. Her şeyden önce namazın eda edilmesi bildiriliyor ayeti kerimelerde. Bu kitap işte tam da bunun için bilinçaltımızın tam da merkezinde namazın olması gerektiğinden bahsediyor. Ne yapmamız gerektiğini söylemekle de yetinmiyor, Bilinçaltımızın tam da merkezine namazı nasıl koyalım? Sorusuna bir cevap niteliğinde adeta Sözün özü hayatımız namazla güzelleşip, anlam kazandığı gibi; bilinçaltımıza da namazı yerleştirmeyi başarabilirsek birçok hayr beraberinde gelecektir Allahın izniyle... Nasıl ki bir eve anahtar olmadan girilmez ise cennette girmek için de namaza ihtiyaç vardır.
Hem ne demiş güzeller güzeli nebi: Namaz, cennetin anahtarıdır.
Zeynep Akgüneş
11/D